Opublikowano: 05.05.2014
WARSZTAT OPIEKI NAD OSOBAMI STARSZYMI, DZIEĆMI,CHORYMI/KILINARNY
Nowa grupa uczestników została na pierwszych zajęciach przeszkolona w zakresie:
- Zapoznanie się z regulaminem pracy dla warsztatu opieki nad osobami starszymi, dziećmi, chorymi/kulinarny.
- Zasady BHP podczas wykonywania prac w warsztacie.
Po przeprowadzeniu szkoleń z w/w tematów uczestnicy warsztatu zostali skierowani do prac opieki nad osobami starszymi, dziećmi, chorymi oraz kulinarny na różnych obiektach:
- Zakład Opiekuńczo –Leczniczym i Rehabilitacyjnym.
- Bar „Rondo”.
Uczestnicy poznają elementy psychologii ogólnej, społecznej i rozwojowej. Celem zajęć jest nabycie umiejętności opieki nad osobami starszymi i dziećmi, chorymi, zapoznanie się z podstawami pielęgnowania osób i dzieci, zasadami udzielania pierwszej pomocy oraz podstawami rehabilitacji.
W sekcji kulinarnej nabywają umiejętności sporządzania potraw zgodnie z wymogami technologii żywienia z uwzględnieniem diet żywieniowych oraz potraw dla dzieci i bezpieczeństwa pracy w kuchni. Poznają sposoby ekonomicznego wykorzystywania surowców i estetycznego przygotowania i serwowania posiłków.